Начало Доктор.бг Скандализирани родители: Осакатяват деца с тестове за COVID-19

Скандализирани родители: Осакатяват деца с тестове за COVID-19

197
0

Когато се взимат проби от носовете на деца при тестване за коронавирус, понякога се чупят носните раковини или се стига до кръвоизливи. От това се оплакаха родители, а лекари потвърдиха казаното от тях, пише trud.bg.

Последствията са затруднено дишане за дълъг период напред, а понякога и изкривяване на носната преграда.

“Изследването на деца по този начин, чрез вземане на секрет от носа почти винаги е компрометирано, защото нослетата на децата са малки, а персоналът, който взема пробите най-често е без лаборантски опит”, коментира лабораторният лекар Георги Тодоров. Според него е добре да се прекрати тестването на контактните лица, особено деца и да се пристъпи към това да се проверят симптомните с имунологичен тест, защото те са развили антитела. “Време е да се върнем към традиционното практикуване на медицина, в която проверяваме симптомните, а лекуваме болните”, категоричен бе д-р Тодоров.

Родители разказаха, че в момента цари пълен хаос с карантинирането на контактни ученици. “В 107 училище в София има карантинирани 4 класа. Братята и сестрите на децата, които са поставени под карантина си ходят свободно навсякъде, родителите също не са под карантина”, обясни майка. Според нея чрез поставянето под 14-дневна карантина се пестят пари от тестове, които здравните власти обещаха да плащат.

Всъщност PCR тестовете се покриват от държавата, ако са назначени от лекар инфекционист или вирусолог, или от РЗИ.

“Първолаците въобще не знаят какво да правят с маските. Гледах как две деца вързаха раниците си за маските си и се опитваха да ги вдигат от земята. Други ги ритат, настъпват и после ги пъхат в джобовете си”, разказа баща на първокласник. Той обясни, че наблюдавал как малчуганите си слагали маски на очите и играели на сляпа баба.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук