Начало Култура.бг Ако сте в Пловдив, идете на „Орфеев венец“ на Античния

Ако сте в Пловдив, идете на „Орфеев венец“ на Античния

202
0

Официален старт на фестивала „Пловдив чете“ ще бъде даден тази вечер  на Античния театър.   На церемонията от 19,30 ч. ще бъде връчено отличието „Орфеев венец“ – за високи постижения в българската поезия, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга

Приветствие ще отправи министърът на културата Боил Банов. 

Вечерта е със специалното участие на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ към Община Пловдив, с главен художествен ръководител Мария Кьосева. В програмата участва и Хор „Детска китка“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК-Пловдив, с диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева. 

За приятелите на книгите ще пее и Стефан Вълдобрев с неговата банда „Обичаните заподозрени“ – Иван Лечев (китара), Мирослав Иванов (китара), Веселин Веселинов ​- Еко (бас китара), и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни инструменти).

Входът е свободен.

Преди това от 17 ч. в къщата-музей на Христо Г. Данов в Стария град ще бъдат връчени националните литературни награди „Христо Г. Данов“. Те се присъждат в категории: българска литература, преводна литература, хуманитаристика, изкуство на книгата, издание за деца, книгоразпространение, представяне на българската книга, библиотечно дело, електронно издаване и нови технологии.

Програмата на „Пловдив чете“ днес започва още в  10.30 ч. в Детския отдел на НБ „Иван Вазов“, който организира онлайн четене, а най-малките могат да се включат в Литературен клуб на открито на пл. „Централен“ – част от поредицата „Бебеландия“. В 18 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов“ ще се състои  разговор с Пламен Даракчиев за новата му книга „ДНК на прехода“.

От вчера до 4 октомври в центъра на Пловдив е и Алеята на книгата, където издателите предлагат интересни заглавия.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук