Начало Новини.бг Поне 1414 комина по- малко ще димят в Димитровград

Поне 1414 комина по- малко ще димят в Димитровград

229
0

Комините на 1414 жилища в Димитровград ще димят за последно тази зима. Толкова са одобрените за сега домакинства, които ще сменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно, при това безплатно, след като общината вече работи по  проект по ОП „Околно среда“ за по- чист въздух.

882 от домакинствата се предпочели климатици, 288 ще минат на газ, а  244 са избрали екологичните пелети, съобщи кметът Иво Димов.

Приключва първият етап от проекта за над 7 млн. лв. Във втората фаза хората ще получат новите уреди, а старите ще бъдат иззети и рециклирани. Възможно е част от домакинствата още в края на предстоящия отоплителен сезон, т.е. в началото на следващата година да минат на алтернативното отопление, коментира Борислав Тафраджийски, който отговаря за част от дейностите по проекта. 

Това е не само екологичен, но и социален проект, тъй като помощта за гражданите е безвъзмездна, а целта е да дишаме по- чист въздух, коментира кметът Иво Димов. Той допълни, че и жителите по селата, и Меричлери могат да кандидатстват за алтернативно отопление. Срокът за подаване на документи започва от 5 октомври. Могат да кандидатстват и домакинства от Димитровград, които до сега не са се включили. Проектът предвижда да обхване около 2500 домакинства. Част от вече кандидатствалите са хора, които получават социални помощи. Повечето от социално слабите се отопляват с твърдо гориво.

В началото, както при програмата за саниране на жилищните сгради имаше недоверие, кандидатите бяха малко. В края на срока обаче имаше опашки пред офиса. Надяваме се, че  ще има и след 5 октомври, допълни още Иво Димов.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук