Начало Новини.бг Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси

Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси

166
0

Президентът ще внесе конституционни промени, но в следващ парламент

Президентът Румен Радев на влизане в сградата на Института по молекулярна биология към БАН, където той бе на посещение днес.

„Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да го разпиляваме с каквито и да са кадрови въпроси“. Така президентът Румен Радев коментира във вторник освобождаването на началника на кабинета си Калоян Методиев и заявеното от него пред Би Ти Ви снощи, че е напуснал, тъй като е „явно е засегнал егото му“.

Според президента двамата нямали различия по темата за консултациите за промени в Конституцията, които президентът инициира. „Няма как да има различия, всеки един в президентството спомага за реализацията на моите политики. Що се отнася до конституционните промени и това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям и финансов, и човешки, и административен ресурс внесе недоносче, подигравка към правото в България, предложение за Конституция. Аз избрах другия подход“.

Радев обяви и намеренията си да внесе промени в основния закон след парламентарните избори. „Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т. е. след избори“, посочи той.

Президентът заяви още, че никога не е снемал доверието си от лидера на БСП Корнелия Нинова и продължава да я подкрепя. На въпрос дали има критики към работата на опозицията Радев, обяви: „Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. И когато управляват неефективно, когато не управляват и разпиляват ресурсите, не в интерес на народа, винаги ще критикувам. Когато БСП вземе властта, разбира се, аз ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат добре“.

ПРАЗНЕНСТВОТО НА НИНОВА

„Конкретният повод за напускането ми на президентската институция беше мое посещение на тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора на лидер на БСП“, обяви по-рано Калоян Методиев в първото си интервю пред Би Ти Ви  след освобождаването му от поста. Той даде и разяснения как е протекъл разговорът държавния глава. „Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във Фейсбук. Явно съм засегнал егото на Радев„, обясни Методиев.

„Самата Нинова ме покани на празненството, с нея се познавам отдавна. Пълнолетен човек съм и нося отговорност за постъпките си, не съм убил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството“, допълни той.

„Днес чухме поредното президентско обръщение – такова трябва да се прави рядко и да има резултат“, коментира още Методиев, като даде да се разбере, че е имал различия с Радев и по медийните изяви и изобщо политиката, която води президентът.

„Между Боровец и Правец избирам Боровец. Командният стил ми е чужд„, каза бившият шеф на президентския кабинет. Той коментира и антиправителствените протести. „Агресията винаги капсулира, протестът трябва да е кохерентен. А той вече не е автентичен“, смята той.

„Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, наподобяват айсберг, 90 процента е под повърхността“, загатна обаче той за следващи свои разкрития.

Сега;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук