Начало Новини.бг „Отровното трио“ сезира ЕП как министри прикриват корупция

„Отровното трио“ сезира ЕП как министри прикриват корупция

236
0

„Отровното трио“ изпрати имейли до всички 705 евродепутати. В тях има два видеоклипа с публичните изявления на български министри, доказващи прикривани от правителството корупционни практики с еврофофондове. Целта е евродепутатите да се запознаят със ситуацията преди заседанието на Европарламента на 5 октомври, на което ще се дебатира върховенството на закона в България. „Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европарламента да се запознаят с корупционните практики в правителството на Бойко Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната“, посочва триото.

Видеото с министъра на икономиката Лъчезар Борисов е от новинарска емисия на Нова тв и е със субтитри на английски. Той заявява, че са събрани данни за корупция при разпределянето на проекти за помощ на бизнеса, отпускана заради кризата, предизвикана от коронавируса, а таксата за одобрение стигала до „40-50-60%, което наистина е неприемливо, нереално, недопустимо“. 

Второто видео е със земеделската министърка Десислава Танева и предизвика скандал още през юни, когато бе публикувано от „Биволъ“. То е от онлайн среща на министърката със земеделски производители, на която Георги Василев от Асоциация „Български пипер“ я информира за източването на евросредства с надписани площи. Танева признава за крупните измами, след което избухва и нарежда на фермерите да си мълчат, за да не ни спре Брюксел финансирането. 

Междувременно в разследване на Валя Ахчиева за „Евроактив“ бе показан репортаж от село Дъбово. Там арендаторът фирма „Силмик“ получава евросубсидии за площи с био соя, които обаче само символично са засети – там преобладават плевели. Работник обяснява пред Ахчиева, че кравите изяли соята, а бурените избуяли, защото биокултурите не се третират. Шефката на общинската служба по земеделие в Мъглиж Евелина Колева твърди, че очертаните от фирмата биоплощи не са проверени заради нареждане „отгоре“. Шефът на дирекция „Противодействие на измамите“ в ДФЗ Димитър Димитров признава, че последните години фирма „Силмик“ била в „рисковия анализ на Фонда, също и тази стопанска година“. Досега били извършвани много проверки на фирмата след много получени сигнали, но някои приключвали без съмнение за измама, други били изпратени на прокуратурата, но и там не установили престъпление. Тази година от ДФЗ не посещавали нивите на „Симлик“, въпреки че била определена за теренна проверка. Запитан защо не са проверили, Димитров каза, че „всички се надявали на нивата да има соя, но нямало практическа възможност да отидат навсякъде на проверка“.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук