Начало Вяра.бг Българската православна църква днес почита Йоан Кукузел – Ангелогласния

Българската православна църква днес почита Йоан Кукузел – Ангелогласния

228
0

Йоан Кукузел (на гръцки: Ιωάννης Κουκουζέλης) е византийски църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Предполага се, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му носи заглавието „Полилей на българката“.


Преподобен Йоан Кукузел – „ПОЛИЕЛЕЙ НА БЪЛГАРКАТА“, гл. 1

Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ Диригент: Кристиан Попов Концерт в чест на закриването на Българското Европредседателство, състоял се на 12 юни 2018 г., в катедралата „Свети Стефан“ в гр. Виена, Австрия

Тъй като е надарен с прекрасен глас, съвременниците му го наричат „Ангелогласният“. Канонизиран е за светец от Българската православна църква.

Роден е вероятно от смесен брак нейде из околностите на Драч, тогава във Византийската империя в последните десетилетия на XIII век. Получава своето образование в императорското певческо училище в Константинопол, Византия. След това отива в Света гора, където живее до края на дните си. От времето на пребиваването му в Константинопол идва и неговото име „Кукузел“. В младежките си години, като го попитали какво е ял, той отговорил „кукия ке зелия“ (κουκιά καί ζέλια), опитвайки се да каже на гръцки „бакла със зеле“. Прекарва основната част от живота си в Света гора, в манастира Великата Лавра. Обновява византийската музика с български интонации. Осъществява 2 реформи – въвежда многогласието и усъвършенства старото невмено нотно писмо.

Починал 1360 г. (80 г.) в манастира Велика Лавра.

Main church, Great Lavra.jpg
Католиконът на манастира

Сведения за неговия живот се черпят от житието му, съставено в края на 14 век. Препис от него се съхранява в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Музикалната дейност на Йоан Кукузел е твърде значима и популярна, макар че не всички ръкописи, съдържащи негови творби са добре проучени. Известни са 90 негови композиции. Най-прочутата му творба е „Полиелей на българката“, която е посветена на майка му. Запазени са много негови изображения, които подчертават неговата популярност.

Канонизиран е за светец. Българската православна църква го почита на 1 октомври. Българският писател Добри Немиров пише романа „Ангелогласният“ (1938), посветен на Йоан Кукузел.

wikipedia.org; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук