Начало закон и ред Предприемачи на мушка в името на народа

Предприемачи на мушка в името на народа

193
0

Ситуацията на неспиращи улични протести и наближаващи парламентарни избори, независимо дали предсрочни, или редовни, обещава големи главоболия за много предприемачи. На мушката са предимно фирми, които поради една или друга причина са на нож с местната общност, най-често заради екологични проблеми или дори само съмнения.

Властта в момента е особено чувствителна към всяко обществено недоволство и прави всичко възможно да покаже, че се грижи за гражданите и твърдо е на тяхна страна. Това пък не обещава нищо добро за инвеститори, чийто бизнес създава притеснения сред местните жители.  Стигне ли се до подобен шумен конфликт, развръзката по правило е за сметка на предприемачите, независимо колко основателни и законни са претенциите към тях. Примерите са много и продължават да се множат. След продължителни протести през февруари бяха затворени двете кариери за инертни материали край Белащица.

По разпореждане на премиера Борисов през февруари зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пристигна в Белащица и затвори кариерите

Концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД бяха спрени с изрична заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова,

а нейният заместник Жечо Станков незабавно дойде на място да изпълни нареждането и връчи документите. Повод за драстичното решение станаха „влезли в сила наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство“. Всъщност ставаше въпрос за изцапани пътища от кални гуми на камионите, запрашаване и липса на оросителна инсталация. Фирмите обясниха, че са взели мерки и са отстранили нередностите, заради които са санкционирани. Въпреки това кариерите спряха, а пет села празнуваха победата.

„Тук е важна гражданската позиция. Знаете, че държавата винаги се съобразява с гражданите“, разясни тогава зам.-министър Станков, заобиколен от цяла група местни управници, които приемаха овациите на доволните местни жители. В началото на лятото обаче стана ясно, че двете дружества напират отново да отворят, защото са убедени, че законът е на тяхна страна. Те обжалваха пред Пловдивския административен съд спирането на обектите и мълчаливия отказ на министъра на енергетиката за възобновяване на дейността им.

Принципът „майната му на законите, важно е хората да са доволни“ обаче продължи да взима и други жертви сред бизнеса.  

През март пак след протести на местни жители и дълги съдебни битки

беше прекратена концесията за строителни материали в находище „Каята“

край Камено, Бургаско. Там инвеститорът доброволно хвърли кърпата, явно убеден, че няма смисъл повече да си търси белята.

Съвсем скоро, на 11 септември, правителството отмени даденото преди две години разрешение на пловдивската фирма „Гекон” ООД да проучва за злато в района на кюстендилското село Злогош и на съседни терени на площ от около 200 кв. км.  Обратът е мотивиран с опасност за околната среда, която преди това не съществуваше като проблем. „Има вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района“, обяви в становище МОСВ. Така властта зарадва природозащитници и еколози от Кюстендил и региона, които бурно протестираха срещу златотърсачите.

Сега подобен сценарий се наблюдава и в Труд, където местните скочиха срещу централата за биогаз, собственост на „Билд Инвест Сит“ ЕООД, обвинявайки я, че постоянно обгазява и вмирисва селото.

Всъщност недоволството тлее отдавна, но досега протестите не даваха резултат

Проверките на екоинспекцията пък упорито не откриваха съществени нередности. Сега обаче местният инициативен комитет се активизира и дори обсади на 17 септември РИОСВ в Пловдив, облепяйки сградата на Водната палата с плакати и лозунги.  Митингът беше съпроводен и с викове „Оставка“  и „Затвор“, а репортажите от екшъна се завъртяха по всички национални телевизии.   

Веднага с проблема лично се ангажира областният управител Дани Каназирева, а  новите проверки засякоха нарушения. Сега недоволните жители на Труд са категорични, че ще бъдат удовлетворени само ако биоцентралата спре дейността си завинаги. Собствениците на предприятието пък твърдят, че няма основания за това, но едва ли са убедени в щастлива за тях развръзка.  предприемачи на мушка труд белащица народа кариера биоцентрала

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук