Начало История.бг На днешната дата през 1819 г. в Карлово е роден Евлоги...

На днешната дата през 1819 г. в Карлово е роден Евлоги Георгиев

641
0

Евлоги Георгиев Недев е български предпиремач, смятан за най-богатия български търговец и банкер от края на 19 век. Прекарва по-голямата част от живота си (60 год.) в чужбина, но не престава да се чувства дълбоко свързан със съдбата на своя народ. Брат на Христо Георгиев.

Учи при Райно Попович в родния си град, а след това в Пловдив, като след приключване на образованието си учителства известно време в Карлово. През 1837 заминава за Галац, където двамата братя на майка му – Христо Пулиев и Никола Пулиев – имат фирма за търговия с ориз.

Писмо от Евлогий Георгиев до екзарх Йосиф за отпускане на финансови средства за издръжка на българското училище „Д-р Петър Берон“ в Одрин, Букурещ, 10 януари 1889 г.

Той и брат му Христо Георгив участват в множество благотворителни инициативи със значителни суми. В продължение на много години Евлоги Георгиев подпомага издръжката на бедни ученици в чужбина, различни дружества, читалища, народополезни движения, училища и др. Сред по-крупните негови дарения са:

  • на болницата в Галац – 100 000 лв.
  • на университета “Карол I” – 200 000 лв.
  • на Българско девическо училище в Солун – 50 000. лв.
  • на Българска болница в Цариград – 120 000 лв.
  • Евлоги Георгиев построява фабрика за вълнени платове в Карлово за 500 000 лв.

Венец на филантропската му дейност е сградата на Софийския университет. Откритото през 1888 първо и единствено Висше училище в Княжеството се нуждае от собствен дом. През 1896 той подарява на българската държава 800 хил. лв за построяване сграда на университета и предоставя парцел от 10 134 m2 в центъра на София (на стойност 200 хил. лв).

Evlogi Georgiev – nhà tài trợ khả kính | Lhs Bulgaria 1976

С дарени от него средства е построено и средно техническо училище и фабрика в родния му град Карлово.

Гробницата на братя Христо и Евлоги Георгиеви в гробището Белу, Букурещ.

Евлоги и Христо Георгиеви са погребани в гробището Белу в Букурещ, Румъния, а гробницата им е призната за архитектурен паметник от румънската държава.

Завещанието на Евлоги Георгиев е отворено на 9 юли, два дни след смъртта му през 1897, в Илфовския окръжен съд в Букурещ. Близките му, особено наследниците на семейство Пулиеви, се надяват да забогатеят, но след като адвокатът им прочита завещанието, става ясно, че Евлоги Георгиев дарява:

На българската черква в Букурещ 20 000 лева.

“Да се поддържа училището “Кирил и Методий” – 200 000 лева пък са предназначени за Букурещкия университет, “за да се издържат бедните, но прилежни студенти.”

На общината в Галац са завещани 30 000 лева.

6 000 000 лева дарява за построяване на Висше училище в България.

20 000 са отделени и за строителството на българска болница в Цариград.

За приюта “Елена” и букурещкото управление на болниците.

Три години преди смъртта си той е купил сграда в Солун за българска община.

На първите си братовчеди, родени от тримата братя на майка му – Христо, Никола и Иван Пулиеви, дава по 16 000 лева, които по-късно променя на 40 000.

Още по 4000 лева дава на тези от братовчедките си, които са останали неомъжени.

На леля си Елисавета Пулиева оставя къщите си в Букурещ заедно с покъщнината, конете и недвижимите имоти към тях.

За универсален изпълнител на завещанието на Евлоги Георгиев е определен Иван Евестратиев Гешов.

В завещанието си той пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.С прагматизма на делови човек той знае, че просперитетът на българското общество е немислим без висше училище, в което да се преподават предмети „преимуществено от положителните науки с приложение към индустрията”. За тази цел той дава 6 млн. лв. от цялото му състояние и с дохода от тях да се основе и поддържа такова училище.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук