Начало Доктор.бг Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът

Епидемиолог: COVID-19 не се разпространява равномерно по градовете, както грипът

275
0

Коронавирусът не се разпространява равномерно по градовете, както грипът. Това обяви пред „NOVA“ епидемиологът Савина Стоицова. Според нея заразяването с COVID-19 зависи от това дали в съответното населено място са се провеждали големи събития. Именно те са „свръх-разпространители“ на болестта. Ако е имало такова събитие, то тогава се отчита скок на заразените.

Стоицова отбеляза също, че през последната седмица се наблюдава покачване на броя на новите случаи. В момента сме достигнали стойности от 37 на 100 000 души. Все още обаче те са по-ниски от регистрираните през месец юли. Увеличаване на броя на новозаразените не се наблюдава само в България, но и в цяла Европа.

Според Стоицова това, което ще се случи оттук-нататък, зависи от нас. Става въпрос за това дали ще се спазват противоепидемичните мерки.
Епидемиологът съобщи, че COVID-19 може да се предава дори и през очите, като това е характерно и за други вируси. Затова не трябва да си пипаме лицето.
Тя акцентира на това колко е важно да се носят маски в затворени помещения. И даде пример с болниците, където се поставят и шлемове, и маски.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук