Начало Село.бг Кметовете на кметства искат промяна в държавната политика за управление на малките...

Кметовете на кметства искат промяна в държавната политика за управление на малките населени места

249
0

Малките населени места трябва да разполагат със собствени средства и размерът им трябва да се знае още в началото на годината. Напълно законово и нормално е всеки кмет и кметски наместник да разполага с определен бюджет или лимит, с които да осъществява основните си задължения и правомощия, разписани в закона за местното самоуправление.

Това каза за Радио Видин кметът на врачанското село Згориград, Асен Петров, във връзка с предложенията на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, за промяна в системата: „Това е една много добра инициатива и би трябвало да се направи. В Община Враца имаме такъв бюджет на кметствата, но той е оскъден. Стига само за издръжка и за малки ремонти…“

Средствата могат да дойдат като процент от наемите или продажбите на общински имоти се върнат в кметствата, а не да остават на разположение на общината в противоречие със Закона за общинската собственост. В петък – 2 октомври, в Народното събрание бе проведена среща на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, при която е обсъдено предложение за промяна в държавната политика за управление на малките населени места. Кметове твърдят, че исканията им са надпартийни и са свързани единствено с постигане на нормален стандарт на живот на хората, които представляват.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук