Начало География.бг Плаж и прясна риба все още примамват туристи край морето

Плаж и прясна риба все още примамват туристи край морето

208
0

Топлото време и препълнената с прясна риба борса „Краснодар“, продължават да примамват бургазлии и туристи край морето. Освен, че все още става за плаж, хората масово купуват от богатото разнообразие морски дарове, пише „Труд“.

Рибите не са само черноморски, има и сладководни. Единствено кът е чернокопът. Паламудът вече не е мираж и се харчи по 9- 10 лева за килограм. Барбунът върви по 5- 6 лева, по 5 лева са кило меджид и карагьоз. Зарганът държи цена 12 лева, по 6 лева за килограм са попчето и скаридата. Кралската скарида е 10 лева, норвежката скумрия струва 6 лева, а най евтини са чистената таранка и иларията- по 3 лева килото. Рибарите в залива са уловили доста паламуд, но преди четири дни е задухал западен вятър от брега и е прогонил пасажите.

Чернокоп пък има съвсем малко. Рано сутрин, по една каса отива на рибната борса и свършва за нула време. Мнозина от рибарите все още чакат да се захлади и тогава да започнат ритуала по соленето и веенето на паламуда. Паламудите се овалват в едра сол, като рибата предварително се разрязва по коремната линия и се изваждат всички органи и хрилете. За да не се вмирише от опашката, по нея също се прави разрез до гръбначния стълб. Подготвеният паламуд се осолява като се напълват коремната и хрилната кухини, както и разрезът от опашката. Като престои се вее на тъмно и хладно или се оставя солен.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук