Начало Новини.бг Пишещите на ръка помнят по-добре

Пишещите на ръка помнят по-добре

55
0

Ръкописът помага на децата да учат повече и да помнят по-добре, установиха експерти, цитирани от електронното издание „Медикъл Експрес“. Според проф. Одри ван дер Меер от Норвежкия университет за наука и технологии са необходими национални стандарти, които да гарантират, че подрастващите получават поне минимално обучение по ръкопис.

„Когато си правите списък за пазаруване и го напишете на ръка, запомняте съдържанието по-добре“, изтъкна проф. Ван дер Меер. Тя и колегите й са проучвали темата два пъти – през 2017 и 2020 г. Резултатите, публикувани в изданието „Фронтиърс ъв Сайколъджи“, показват, че мозъците и на младежите, и на децата са много по-активни, когато пишат на ръка, отколкото с помощта на клавиатура.

„Използването на лист и химикал дава на мозъка повече „инструменти“ за закрепване на спомените. Писането на ръка създава активност в сензомоторните части на мозъка. Много чувства се задействат при притискането на химикала към листа – да виждаш буквите, които изписваш, и да чуваш звука от движението на химикала върху хартията. Тези възприятия създават контакт между различните части на мозъка и го предразполагат към учене. Едновременно учим и помним по-добре“, разкри още Ван дер Меер.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук