Начало География.бг Пчели тестват чистотата на въздуха около извора на вода Девин

Пчели тестват чистотата на въздуха около извора на вода Девин

341
0

Производителят на бутилирана вода „Девин“ ЕАД, спечели приз в 10-ото издание на конкурса „Най-зелените компании в България“, организиран от b2b Media. Наградата в категория „Зелена идея“ е за иновативен проект,  в който пчели следят за биоразнообразието и околната среда около защитената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка DEVIN. Проектът се осъществява в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity.

В зоната около извора в Родопите са поставени кошери

Чрез анализ на пчелния прашец за 22 показателя, сред които наличие на пестициди, тежки метали, химически вещества и др., се проследява чистотата и биоразнообразието на околната среда.

Всяко тримесечие поленът, добит около извора, се събира и се изпраща в специализираната лаборатория на BeeОdiversity в Белгия за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Правят се и допълнителни изследвания за растителното биоразнообразие и състоянието на околната среда в района. Последният индикатор покрива над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители или промени. Благодарение на полена е установено, че в района на извора се среща и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

Друго любопитно, което анализите показват за извора в Родопите, е близкото присъствие на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително масово разпространение на жълт кантарион, дъб и бял равнец.

Годишният доклад от направените анализи

показва пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена

събран от околната среда за всички тримесечия на 2019 г. и за първите две на 2020 г.

Благодарение на резултатите специалистите на „Девин“ ЕАД вземат решение по какъв начин да запазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора. Пчелите служат и като система за ранно известяване, и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда.

„Девин Изворна“ е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор, и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване“, Това обяви по време на награждаването Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Мария Петрова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук