Начало закон и ред 6566 предмета от колекцията на Божков са били са придобити незаконно от...

6566 предмета от колекцията на Божков са били са придобити незаконно от иманяри (Видео)

201
0

По-голямата част от тях се съхраняват при нарушение на стандартите, на регистрираните цената е била умишлено занижена

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи изявление във връзка с действията по разследването и изземването на предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, от сградата на „Нове интернал“ ЕООД на ул. „Московска“ в столицата.

Ето какво обяви Милева:

На 1 октомври приключиха действията по изземване на културните ценности към „Нове Холдинг“ и музей Васил Божков. Те започнаха на 30 януари във връзка с образувано производство за ръководене на ОПГ с цел данъчни престъпления.Упълномощени лица от фондация „Тракия“, Министерство на културата, реставратори, специалисти присъстваха на изземванията. 6778 броя са иззетите културни ценности, регистрираните от Божков като предмети в колекция са 212. Останалите 6566 предмета се явяват незаконно придобити и държани от Божков.

По-голямата част от тях се съхраняват при нарушение на стандартите, върху опаковките бяха намерени бележки с ръкописен текст, обозначаващи различни населени места от България, били са придобити незаконно от иманяри и изкопани от територията на страната. 

МВР охранява иззетите вещи, всеки протокол е подписан на всички присъстващи. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза от чуждестранни експерти с цел цялостна експертиза. Цената им е била умишлено занижена, не са били представени като национално богатство, експерти ще дадат актуална културно-историческа ценност на всяка една от регистрираните вещи.   

В случай на установяване на нарушения, колекцията ще бъде обявена за публична национална собственост.    

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук