Начало Новини.бг Подписахме 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество със САЩ

Подписахме 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество със САЩ

179
0

Тя очертава начините за подобряване на военните способности на двете страни

Министърът на отбраната на САЩ д-р Марк Т. Еспър и българският министър на отбраната Красимир Каракачанов подписаха Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни през следващите 10 години.

България и Съединените щати са съюзници в НАТО и Еспър похвали страната ни за отделянето на 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през финансовата 2019 година. „Пътната карта очертава начини за подобряване на военните способности на двете страни и повишаване на оперативната им съвместимост”, каза Еспър.

Започна посещението на Красимир Каракачанов в САЩ

Също така тя очертава рамката за непрекъснатото развитие на готовността и боеспособността на българските въоръжени сили през следващото десетилетие посредством трайно сътрудничество между двете страни.

„Тази пътна карта ще ни даде възможност не само да засилим нашите двустранни отношения, но и да бъдем индивидуално полезни за националната отбрана на всяка една от нашите две страни”, каза Каракачанов. „Също да бъдем полезни и за НАТО, да можем да противодействаме на зловредните влияния на нашите противници”.

България е член на НАТО на предна линия. Еспър каза, че страната играе важна роля в защитата на източния фланг на НАТО.

„Ние, разбира се, споделяме много интереси в областта на сигурността и по-специално сигурността на Черно море, модернизацията на отбраната и сътрудничеството в областта на сигурността”, каза Еспър.

Еспър каза още, че би искал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана. „Аз призовавам Вас и останалите наши съюзници да се стремят  да постигнат 2% от БВП и да направят необходимите инвестиции за повишаване на боеспособността и капацитета”, каза той. „Защото, както знаете, вярвам, че два процента трябва да е минимумът, а не таванът.“

NOVA;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук