Начало Село.бг Птичи грип настъпва в Европа, у нас върлува втора година

Птичи грип настъпва в Европа, у нас върлува втора година

194
0

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) предупреждава, че има опасност да възникнат нови огнища на птичи грип в ЕС и приканва страните членки да засилят мерките за наблюдение и биосигурност, съобщава AgPress.eu. 

Предупреждението идва след сигнали за огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) сред диви и домашни птици в Западна Русия и Казахстан през последните няколко месеца. Този регион е известен с есенен миграционен път за диви водни птици, насочени към Европа.

В България обаче птичият грип върлува втора година. Най-много огнища са открити в птицеферми в Пловдивска област. Заради заразата бяха унищожени стотици кокошки-носачки и яйца.

Северна и Източна Европа вероятно ще бъдат най-уязвими от нови огнища, като се имат предвид минали случаи. Когато птичият грип беше открит в същия район на Русия през лятото на 2005 и 2016 г., в Северна и Източна Европа последваха епидемии. Ако моделът се повтори тази година, той се очаква да пристигне в същите райони на Европа през есента или зимата. Възможно е и последващо разпространение в страни от Южна и Западна Европа.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук