Начало Доктор.бг През есента организмът търси слънчевата светлина и топлина

През есента организмът търси слънчевата светлина и топлина

224
0

Есен е.

Гласно или негласно това е сезонът, свързан с меланхолия, тъга и депресивни състояния. Търсим слънцето в жълтата багра по листата и топлината в пищните гроздове. И въпреки пиршеството на цветовете и плодовете, като че някаква скрита тъга ходи, като сянка по лицата ни.

А може би всичко си има своето напълно логично обяснение.

Има много изследвания, показващи, че физическата топлина поражда усещане за социален и емоционален комфорт. Оказва се, че още от самото си раждане човек прави подсъзнателна връзка между топлината и благополучието, което автоматично обяснява факта, че студът асоциира у нас дискомфорт, не само на физическо, но и на психо-емоционално ниво.

Учените предлагат научно обяснение за това. Самото усещане за топлина се формира в участък от мозъка, скрит дълбоко в мозъчната кора. Именно този участък взима участие в организирането на усещането както за физическа, така и за социална и емоционална топлина – чувството за доверие, емпатия, душевен комфорт и уют.

Приемането на продукти, съдържащи Гинко Билоба, например, пряко отговорни за циркулацията в крайниците и мозъка, биха имали ефект не само върху затопляненто на крайниците, но и върху реалното усещане за  емоционален уют и топлина.

Чаша чай пред камината или пътуването до топли страни също биха били истинско лекарство срещу тъгата и меланхолията.

nabore.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук