Начало Култура.бг Биг бендът на БНР открива новия сезон с концерт и албум, посветени...

Биг бендът на БНР открива новия сезон с концерт и албум, посветени на Милчо Левиев

271
0

Биг бендът на БНР открива новия си сезон на 14 октомври 2020 г., сряда, от 20.00 часа в София Лайф клуб с програма, посветена на Милчо Левиев. Забележителният български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист, който си отиде преди година, е един от диригентите на Биг бенда.

Специални гости и солисти в концерта ще са Вики Алмазиду (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов (ударни). Ще прозвучат емблематични джаз пиеси като „Блус в 9″, „Блус в 10″, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и други.

Концертът ще е промоция и на новия албум „Милчо Левиев. Анти валс – музика за Биг бенд“. В него са включени емблематични пиеси на Милчо Левиев, записани от Биг бенд на БНР между 1962 и 2013 г. Левиев е диригент и солист в повечето от дванайсетте пиеси в албума.

„Приятно ми е да свиря в малка джазова формация, но най-интересно ми е с Биг бенда“, казва Милчо Левиев. Началото на творческия триумф на този блестящ пианист, импровизатор и интерпретатор с нестандартни идеи е свързано с Биг бенда на Българското национално радио. Той е негов диригент и композира за формацията „Студия“, „Блус в 9″ и „Анти валс“ – първите пиеси, в които обединява фолклор и джаз. Този стил остава негова запазена марка. След като се установява в САЩ, Милчо Левиев участва в проекти с Don Ellis Orchestra, Били Кобам бенд, концертира и реализира записи с Арт Пепър, Рой Хейнс. Той е музикален директор на Lainie Kazan, както и на Jazz sessions at the Comeback Inn във Венис, Калифорния. Концертира в САЩ, Европа, Азия, преподава пиано и джаз-композиция. Носител е на награди на Националния джаз-образователен конгрес. Има номинация за Грами за аранжимент в албум на Манхатън Трънсфър, награда Грами за аранжимента на пиесата на Дейв Брубек „Blue Rondo à la Turk“ в албума на Ал Жаро „Breakin’ Away“, почетния златен медал на L’Academie Internationale des Arts ¬ Париж.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и на eventim.bg.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук