Начало Култура.бг Не е за вярване: Детето – чудо Васко Василев – на 50!

Не е за вярване: Детето – чудо Васко Василев – на 50!

180
0

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. ]

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни . Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други.

Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев.

При удостояването си Василев заявява: „Аз имам и други награди, но за мене наградата „Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата.“

Пандемията от Ковид-19 го блокира във Валенсия. Но и там той не спира да свири. 

„Направих си студио, започнах проекти и бях много зает. Винаги съм обичал да съм в студио и да записвам, адски ми хареса и бях много щастлив. Сега като пътувам ми липсва това уединение“, сподели виртуозният цигулар.

По повод юбилея, фотографът Христо Русев издаде фотоалбум, посветен на световноизвестния Васко Василев.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук