Начало Новини.бг 14 октомври: Международен ден на стандартизацията

14 октомври: Международен ден на стандартизацията

214
0

Международен ден по стандартизация се отбелязва от 1970 г.

Целта на организацията на празника е да се прояви зачитане на работниците в областта на стандартизацията, метрологията и сертифицирането, както и по-добро разбиране на значението на стандартите във всички сфери на човешкия живот на международно равнище.

ISO или международна организация за стандартизацията е най-важният орган, който наблюдава и налага глобални стандарти. Тя е създадена на 14 октомври 1946 г. в процес на провеждане на конференция на националните организации по стандартизация в Лондон. Практическата дейност на ISO започна през шест месеца и оттогава са отпечатани над 20 хиляди различни стандарта.

Първоначално ISO беше съставено от представители от 25 страни по света. В момента броят достигна 165 държави-членки. Членството в определена държава може да бъде както пълноправен, така и ограничен по отношение на нивото на влияние върху работата на организацията.

В допълнение към ISO, в разработването на международни стандарти участват: Международната електротехническа комисия и Международният съюз по далекосъобщения. Първата организация се съсредоточава върху стандартите в областта на електротехниката и електрониката, втората – телекомуникациите и радиото. Възможно е да се отделят редица други организации, които си сътрудничат в тази посока на регионално и междурегионално равнище.

Международен ден за стандартизация и метрология всяка година се провежда в съответствие с определена тема. Въз основа на темата на празника, националните представители организират разнообразни културни и образователни дейности. И някои страни са установили свои дати за честване на деня на стандартизацията.

ladyland98.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук