Начало Култура.бг България единствена на Балканите ще участва в Big Pulse Dance Alliance

България единствена на Балканите ще участва в Big Pulse Dance Alliance

176
0

Време е за европеизация на българската културна сфера и аз съм много щастлив, че ONE DANCE WEEK е единственият фестивал от всички балкански държави, който участва в създаването на тази първа толкова мащабна мрежа на европейските фестивали, в която влизат най-престижните фестивали в Европа“. Това каза в предаването „Преди всички“ Асен Асенов, директор на фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ за проекта Big Pulse Dance Alliance.

Big Pulse Dance Alliance е многогодишен проект, подкрепен от Европейската комисия и иницииран от едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

Big Pulse Dance Alliance ще подкрепя ежегодно хореографи в техния преход от малък към по-голям мащаб при създаването на сценични произведения, а паралелно с това фестивалите ще копродуцират съвместно и създаването на продукции на открито с безплатен достъп.

„Нашият проект ще подкрепи български артисти, за да могат да пътуват до големи международни форуми, свързани с танца“, каза ще Асенов.

Като съучредител на алианса ONE DANCE WEEK ще има задачата да подкрепя местната танцова общност, предоставяйки възможности за пътуване на български артисти в Европа, да копродуцира създаването и представянето на спектакли, както и да реализира мисията си да подкрепя балканските проекти по пътя им до големите европейски сцени.

„Това е един проект, който много сериозно ще промени ситуацията на европейската сцена, защото европейската сцена не произвежда толкова много мащабни продукции в областта на танца. И това обединение на 12 европейски фестивала има точно тази задача“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук