Начало География.бг Български проект е отличен с европейска награда „Натура 2000“ за 2020г.

Български проект е отличен с европейска награда „Натура 2000“ за 2020г.

300
0

Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичос обяви победителите в шестото издание на европейската награда „Натура 2000″ на специална церемония в Брюксел. Сред победителите са проекти от Финландия, Франция, Белгия, Испания, България и трансграничен проект, включващ партньори от Румъния, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Украйна.

Наградата „Натура 2000″ се присъжда на успешни проекти свързани с опазването на природата в ЕС и повишава осведомеността относно едно от върховите постижения на Европа в тази сфера – мрежата от защитени територии „Натура 2000″.

Специалната Награда на европейските граждани спечели проектът „Партньорство за опазване на вековните гори на България в „Натура 2000″, ръководен от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Министерството на земеделието, храните и горите, WWF България, Асоциацията на парковете в България и Сдружението за дива природа Балкани. Проектът спомогна за уреждането на конфликтните интереси във връзка с определянето на свързани с горите защитени зони по „Натура 2000″. Партньорите извършиха обширни проучвания и картографиране, за да се изготви опис на старите гори в държавни горски местообитания. Окончателният списък с територии беше одобрен от заинтересованите страни по време на дълъг процес на обмен и консултации. Процесът доведе до определянето на допълнителни 109 300 хектара стари гори за защита и опазване от сеч.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук