Начало Култура.бг Людмил Ангелов и Минчо Минчев с национално турне в подкрепа на конкурса...

Людмил Ангелов и Минчо Минчев с национално турне в подкрепа на конкурса „П. Владигеров“

178
0

След премиерата във Варна на първия съвместен концерт на виртуозите Минчо Минчев и Людмил Ангелов на 17 октомври, музикантите продължават своето национално турне с благотворителна цел в Бургас на 18 октомври; в Шумен на 19-и; Русе на 20-и; в София на 24 октомври със Софийската филхармония в програмата на ММФ „Пиано екстраваганца“.

„Радвам се, че Людмил Ангелов прие да изнесем заедно този концерт, всъщност първия ни концерт заедно. След варненската премиера ще имаме концерти и в други градове. С това национално турне, което правим с благотворителна цел, се надяваме да покрием поне част от финансовите негативи, получени от неудържани спонсорски обещания за Международния конкурс за цигулари и пианисти „Панчо Владигеров“. Людмил Ангелов е член на журито за пианисти, а аз – на журито за цигулари. Не искам да хвърля вина върху никого, но мисля, че оттук нататък държавата трябва да прояви по-активно отношение както към нашия конкурс, така и към международния балетен конкурс във Варна, и към редица други конкурси. Ако нямат подкрепата на държавата, конкурсите за млади таланти и българското изкуство ще имат несигурна съдба. От една страна, ние се опитваме да открием и насърчим творческия потенциал на талантливите млади български музиканти и това ни радва. Но от друга страна, артистът е принуден да протяга паничка за помощ от сцената и от това боли…“, разказва маестро Минчев, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на Варненската опера.

Маестро Ангелов допълва: „Идеята ни бе да съчетаем различни стилове. Най-напред да уточня, че произведенията, които изпълняваме, в началото на първата и в началото на втората част, са Шакона в сол минор от Томазо Витали и Сюита в старинен стил от Алфред Шнитке. Те са премиерни за мен, не съм ги изпълнявал досега и затова с удоволствие приех предложението на Минчо Минчев да ги включим в програмата. По този начин допълнихме стилово едно предкласическо произведение, каквото е това на Томазо Витали и съответно Сюитата в старинен стил от Алфред Шнитке с такива големи класически произведения като Соната 5 във фа мажор, оп. 24 „Пролетна“ от Лудвиг ван Бетовен и Соната в Ла мажор от Цезар Франк. Надявам се, че тази музикална драматургия в нашия концерт ще допадне на зрителите…“.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук