Начало Култура.бг Традиции.бг 100 години Тревненска школа

100 години Тревненска школа

216
0
????????????????????????????????????

Представителната изложба „100 години Тревненска школа“, посветена на 100-годишнината от откриването на училището, се открива на 16 октомври от 18 ч. в зала 7 на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Експозицията, която ще може да се разгледа до 6 декември, включва творби, създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“. Повечето от тях са дипломни работи, научи ДУМА от Светлана Михайлова, експерт Връзки с обществеността на музея.

Неизменна е връзката между НГПИ „Тревненска школа“ и Музея на хумора и сатирата. Още от създаването на музея до днес възпитаници на училището участват във всички издания на Габровското биенале, в групови и самостоятелни изложби в залите на Смешната къща. От 1996 г. насам таланти от гимназията представят свои произведения в редица изложби, като част от дългосрочната програма на музея за приобщаване на млади художници към хумористичното изкуство.

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Трявна съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности – „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Открито е през 1920 г. като Държавно столарско училище. Целта е била да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват. Идеята за създаването на училището е от втората половина на XIX век. Принадлежи на големия възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 г. посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук