Начало История.бг 17 октомври: Битка при Криволак (1915)

17 октомври: Битка при Криволак (1915)

269
0

Криволашкото сражение е битка през Първата световна война между български части и френски съглашенски части, разиграла се край село Криволак, Вардарска Македония между 17 октомври и 21 ноември 1915 година.

Френски лагер при Кавадарци през Първата световна война

След намесата на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 година при настъплението срещу Сърбия Първа българска армия разбива сръбските войски в Нишката операция, а Втора българска армия – в Овчеполската операция. Същевременно в началото на октомври части на Антантата правят десант в Солун и тръгват на север с цел да се съединят с оттеглилите се в Косово сръбски части.

Настъплението на 57 и 156 френски дивизии е посрещнато от Южната група на Втора българска армия, съставена от части от 2 тракийска, 5 дунавска, 7 рилска и 11 македонска дивизия. Сражението се развива с променлив успех при огромни загуби и от двете страни, като основният удар от българска страна е поет от 11 дивизия ( българска военна част, формирана предимно от българи от Македония и действала в Първата световна война. Дивизията е наследник на Македоно-одринското опълчение.) .

В крайна сметка въпреки численото си преимущество французите отстъпват обратно на гръцка територия.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук