Начало История.бг Днес е Ден на парашутиста

Днес е Ден на парашутиста

518
0
Днес е Ден на парашутиста

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на 18 октомври. Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната Валентин Александров от 17 март 1994 г.

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Айранов, а първи командир на дружината е капитан Ноев.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Paratroopers_Kumanovo.png
Български парашутисти в Куманово

Бойното си кръщение българската парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. в Страцин – Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната, дружината дава 59 загинали, 151 ранени, а 23-ма воини остават за цял живот инвалиди.

Подпоручик Неделчо Айлаков, командир на тежкопарашутната дружина
Посрещане на парашутната дружина в София

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите – герои със заповед на командващ Първа Българска армия генерал Стойчев са пренесени в София и погребани в Алеята на парашутистите в Централните софийски гробища.

Нагръден знак на българските военни парашутисти

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук