Начало Култура.бг Днес режисьорът акад. Людмил Стайков навършва 83 години

Днес режисьорът акад. Людмил Стайков навършва 83 години

243
0

Емблематичните ленти за българското кино „Време разделно“, „Хан Аспарух“ и „Илюзия“ под режисурата на Людмил Стайков привличат милиони зрители през годините. Той снима и документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство.

Роден е на 18 октомври 1937 г. в София. През 1960 г. завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Още с първите си пиеси, поставени на сцената на Бургаския драматичен театър, Людмил Стайков получава награди на национални прегледи. Успехите му продължават със спектакли в Младежкия театър в София. Работи в БНТ като режисьор на поредица документални филми и предавания.

Дебютира в киното с филма „Обич“ през 1972 г., за който е награден със Златна награда на кинофестивала в Москва. През 1974 г. специализира кинорежисура в Париж.

Член на Президиума на ВАК от 2000 г. Професор по филмова и телевизионна режисура, заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 11.10.2000 г. до 04.11.2003 г. Академик на БАН от 2004 г. Член на Съвета за електронни медии от 18.04.2006 г.

Награди:

– златен медал за филма “Обич” – Международен кинофестивал в Москва (1972);

– главната награда за филма “Илюзия”- Международен кинофестивал в гр.Карлови Вари (1980), голямата награда на фестивала в Кито, Еквадор и награда за режисура на СБФД;

– “Златна роза” за филма „Допълнение към закона за защита на държавата” (1977), наградата на СБФД за режисура на филма награда „Сребърен Лачено”(Италия ) и главаната награда на Международните филмови срещи в Неапол.

– награда за режисура на СБФД за филма „Хан Аспарух” (1981), награда „Златна роза” (1982), награда на публиката.

– участие в официалната селекция на фестивала в Кан – “Особен поглед” (1989) с филма „Време разделно”, награда за режисура на СБФД ” (1989), награда за режисура – Монтекатини (Италия) и др.

Носител на ордена “Академичните палми” на Република Франция; на наградата за цялостно творчество на гр.София и София Филм Фест (2007) и др.

Людмил Стайков е в сърцата не само на актьорите, участвали в негови филми, не само на талантливите си студенти, но и на всички, които поне веднъж в живота си са гледали „Време разделно“, „Хан Аспарух“, „Обич“.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук