Начало Новини.бг Планински спасители помогнаха на бедстващи край Враца израелски катерачи

Планински спасители помогнаха на бедстващи край Враца израелски катерачи

195
0

Местната полиция и пожарникари с мощни прожектори са осветили мястото на инцидента през тъмната част на деня, за да бъде доведена акцията до успешен край

Български планински спасители са участвали в зрелищна акция по оказване на помощ на бедстващи израелски катерачи, съобщават от ПСС.  

Екстремната ситуация се разиграла на 15 октомври, когато в 19.20 часа, през телефон 112, в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба постъпва сигнал за бедстващи катерачи в района на Вратцата.

Двама израелски алпинисти спускат рапел по тур „Безинги“, когато едно от въжетата им се вклинява и те остават блокирани на малка скална тераса без възможност да мръднат.   Веднага e сформирана група от 4-ма спасители, доброволци в отряд Враца, които за около 40 минути пристигат на мястото с пълна екипировка. Вземат решение да се изкачат и да достигнат отгоре до проблемния участък.

Вече по тъмно, спасителите се изкачват по дълъг около 150 м стоманен парапет, придвижват се по ръба и един от тях се спуска на 30 метра по-надолу, където успява да достигне до въжето и да го освободи. Вече с освободено въже, алпинистите, които нямат други наранявания, успяват да се спуснат сами в подножието на скалния масив. Акцията приключва късно вечерта около 23.20 часа.  

От планинската служба изказват благодарност на местната полиция и пожарникари, които с мощни прожектори са осветили мястото на инцидента през тъмната част на деня, за да бъде доведена акцията до успешен край. 

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук