Начало Uncategorized Пари за детски градини отиват за транспорта в София

Пари за детски градини отиват за транспорта в София

184
0

Част от парите, които Столичната община предвиди за строеж и ремонт на нови детски градини, ще отидат за подпомагане на транспорта. Това предвижда втората актуализация на бюджета на града за тази година, която се налага заради пандемията. Рокадата става на фона на уверенията на кмета Йорданка Фандъкова, че сферата е приоритет, и след гръмките обещания на премиера Бойко Борисов от лятото, че „няма да остане едно дете, което да не бъде подсигурено“, и отпуснатите общо 65 млн. лева за строеж на нови забавачки. 

Сега обаче общината посяга именно към този сектор и предвижда да спести няколко милиона общински пари, предвидени за 7 ремонтиращи се сгради, с оправданието, че финансирането им ще дойде от отпуснатите държавни средства. Става въпрос за 9,6 млн. лева, предвидени за преустройства и строеж на нови сгради на детски градини, и още 2 млн. лева за изграждане на ясли. Разходът ще се покрие с част от държавните пари, с които трябваше да се строят нови забавачки.   

ДУМА припомня, че още при първия трансфер на 15 млн. лева от държавата Фандъкова обяви, че с тези пари веднага ще започне строежът на нови градини в райони, в които има проведени процедури за избор на изпълнител. Сега обаче 11,6 млн. лева от тях отиват за покриване на разходите, които общината иска спести от ремонта на вече заложените обекти. Останалите 3,4 млн. лева от държавата ще бъдат разпределени за разширение на осем сгради на градини в столицата, пише в актуализацията на бюджета. 

Родителски организации реагираха остро на идеята за намаляване на парите за нови градини, при положение че още над 9000 деца чакат за прием. Те припомнят, че държавните пари не се отпускат за сметка на заложените общински, а като допълнение към тях.

В актуализацията на бюджета се предвижда приходната част от бюджета да намалее със 17,7 млн. лева, което налага и спад в разходите. Освен от детските градини, се вземат пари от сектора за изграждане на уличната мрежа – 2,4 млн. лева. Така капиталовата програма на столицата ще бъде намалена с 20,3 млн. лева.  

Актуализацията на бюджета, която ще бъде гласувана в четвъртък, предвижда още с 4 млн. лева да бъде компенсиран закъсалият градски транспорт. Още 1,2 млн. лева ще бъдат разпределени за улично осветление.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук