Начало Доктор.бг Здравният министър каза кога връщат маските на открито и разкри какво ще...

Здравният министър каза кога връщат маските на открито и разкри какво ще се случи с Радев до часове

375
0

Маските и на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„По отношение на учебния процес на територията на област Ловеч – 12 871 са учениците в района. 0,02% са положителни за К-19. От 1302 учители 0,5 са диагностицирани, а 0,2 карантинирани. Тези числа ни дават право да кажем, че учебният процес ще продължи присъствено„, заяви Ангелов.

Маските стават задължителни и на открито. Обсъдихме днес на дълго и широко плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако мерките се спазват. Даваме ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските ще са задължителни за всички„, каза той.

„Заповедта ще е налична утре и влиза в сила в четвъртък“, заяви Ангелов. „Така искаме да намалим броя на заразените български граждани.

Важно е да кажем, че пазим и българските медици с тази мярка, защото виждате какво се случва в лечебните заведения през последните седмици. Трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред“, каза той.

Ангелов коментира и ситуацията с президента Румен Радев и евентуалния му контакт с К-19.

„Президентът е български гражданин като всички останали с равни права като всички. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби такива, каквито са в момента. На 16-и в петък, той е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и ген. Петров е с позитивиран тест за К-19“, заяви здравният министър.

„Президентът е бил уведомен от адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Мерките са еднакви за всички и Радев ще кацне в България и тогава попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Ще е поставен под карантина и ще му е предложено да му се направи ПСР тест още на летището и ще се чакат резултати от него“, заяви Ангелов.

БЛИЦ припомня, че въпреки че от Естония заявиха, че Румен Радев е бил контактен на заразен с К-19 от президентството ни отрекоха да има нещо такова.

Ангелов заяви, че карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни при липса на симптоми за зараза с коронавирус. Това ще бъде вписано в заповедта, която ще бъда издадена утре и ще влезе в сила в четвъртък.

По думите му маските ще бъдат задължителни поне до края на месец ноември.

blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук