Начало Култура.бг „Писма от вчера“ на Анета Яламова в галерия „Париж“

„Писма от вчера“ на Анета Яламова в галерия „Париж“

175
0

Столичната галерия „Париж“ представя първата си изложба за новия сезон – „Писма от вчера“ на известната със своя ретронаивизъм художничка Анета Яламова, научи ДУМА от Надя и Борис Павлови. Над двадесет платна ни пренасят в Стария Пловдив и Велико Търново от времето на двайсетте и трийсетте години на ХХ век. Това е любимото време на романтиците. През този период Царство България е бурно развиваща се страна, с европейски дух, пътуваща и жадно попиваща всички новости в модата, бита и предприемачеството, идващи от Европа.

Точно такива са и градските пейзажи на Яламова – с красивите калдъръмени улици, по които влюбено се разхождат млади дами с техните кавалери, цветните ретроавтомобили, които весело профучават покрай тях, пощальоните, носещи дълго чакани писма, зимните пързалки, шарените въртележки, дългите рокли, малките шапки, елегантните костюми и военните униформи – всичко това се носи в шеметна феерия от светлини, музика и танци.

Същите празници и веселие откриваме и в нейните селски пейзажи, където селската сватба е централно събитие. Къщите са отрупани със сняг, който свети в нежносиня светлина, но и ни сгрява, защото е облян от топлите светещи жълти прозорци; булката и младоженецът се носят в красивите си носии, подхванати от своите съселяни, и почти се чува цялата глъчка, веселба, песни, тъпани, гайди, хоро… Ето това са писмата от вчера, това е онази носталгия по миналото и неговата запленяваща красота, това е копнежът по това да сме заедно и обединени от празника, да празнуваме самия живот и да чувстваме щастието пълнокръвно, дълбоко и истински. 

Анета Яламова владее майсторски четката, техниката й на рисуване е безупречна, пейзажите, които пресъздава, са съвсем истински съществуващи и дори някои търновци разпознават къщите си. Цветовете са богато разработени, преливащи се и говорещи на зрителя толкова, колкото и самият сюжет на картината. Всичко в нейните творби е разказ, история, действие и най-вече – претворяване на празника и възторга от живота, посочва Надя Павлова.

Изложбата може да бъде разгледана онлайн в сайта на галерията, както и на живо в арт салона на ул. „Цар Самуил“ 47 до края на октомври.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук