Начало История.бг Иван Илчев: Учат македонските деца, че прабългарите са номади

Иван Илчев: Учат македонските деца, че прабългарите са номади

216
0

България и Северна Македония се събират на втора среща на съвместната комисия на 3 и 4 декември,  съобщи проф. Иван Илчев в сутрешния блок на BTV. Тя ще бъде последвана от още пет през 2021 г., които ще са през два месеца. По думите на проф. Илчев обстановката в Скопие около заседанията на историците от двете страни е била по-спокойна, за разлика от тази в Охрид. 

Македонските експерти този път са се съгласили, че учебниците по история за 6-и клас трябва да се водят от обективна трактовка на изворите – пункт, по който преди е имало съгласие само за авторите. Според Илчев обаче не влязат ли поправките в учебниците, тази малка победа няма смисъл. „Македонските деца и досега учат, че прабългарите са с номадски произход. Трябва да се откажем от това, че македонците са наши братя, те са държава със собствени интереси „, заяви проф. Илчев.

Колегите му от Северна Македония не искали да признаят, че Гоце Делчев произхожда от българско екзархийско семейство, както и редица други факти. Според проф. Илчев 1/3 от софиянци са именно потомци на македонски емигранти. Той добави, че ние не сме единственият случай в  ЕС, в който съседни държави имат различия по исторически въпроси, и това се отразява на трактовки в учебниците им.

По-важен според него е въпросът какви ще са ползите и вредите за България от членство на Северна Македония в ЕС.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук