Начало Култура.бг Честито: Големият български хореограф проф. Петър Луканов на 89!

Честито: Големият български хореограф проф. Петър Луканов на 89!

316
0

Петър Луканов е роден на 22.10.1931 година. Завършва средно образование в София през 1949 година.

От 1950 до 1955 година е солист на Ансамбъла на трудовите войски. През периода 1955–1963 е балетист и солист на балета на в Русенската опера.

През 1963–1968 година учи и завършва с отличие „Балетна режисура” в  ГИТИС-Москва в класа на проф. Леонид Лавровски.

Още като студент поставя шест едноактни балета в Русе: „Франческа да Римини” от П. Чайковски, „Чудният мандарин” на Б. Барток, „Целувката на феята” от И. Стравински, „Блудният син” на С. Прокофиев, „Един американец в Париж” и „Кубинска увертюра” на Джордж Гершуин (през 1965 и 1966 г.), а през 1967 година – „Светлината залива всичко” от Б. Икономов в Националната опера  в София.

От ноември 1967г. (една година преди да се дипломира) до 1989, 2000-2002 и 2006-2008 година е балетмайстор и ръководител на балета на Националния театър за опера и балет – София.

Едновременно с работата си с Националния балет, в различни периоди е бил  художествен ръководител на отдел „Класически танци” и директор на Държавното хореографско училище (днес Национално училище за танцово изкуство) – София.

1983 г., репетиции за балета „Козият рог“ – Петър Луканов (вдясно) с композитора Красимир Кюркчийски и диригента Димитър Манолов (вляво). Снимки: Софийска опера и балет

От 1980 година и понастоящем преподава хореографска композиция, композиция на класическия танц, и хореографска и балетна режисура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр.Пловдив. През 1986 година, Висшата атестационна комисия на Министерски съвет му присъжда научно звание ДОЦЕНТ, а през 1994 година  – ПРОФЕСОР. Бил е ръководител на катедра „Хореография” (1989 – 1999 г.) и  заместник ректор на Академията (1993 – 1999 г.). От 1995 г.е  преподавател във Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър” по хореографска композиция и режисура.  

Многократно е бил член на жури на международни балетни конкурси във Варна, Москва, Осака, Шанхай, Модика, заместник- председател и председател на журито на Международния балетен конкурс – Варна.

Сцена от „Дон Кихот“, постановка на Петър Луканов в Софийската опера

От 1965 година досега е реализирал хореография, постановка и режисура на:

81 балeта

22 от тях по музика на български композитори                             

17 – за първи път в света (световни премиери)

15 – за първи път в България

34 балетни миниатюри

14 от тях по музика на български композитори

17 – за международните балетни конкурси във Варна и Москва

42 опери, мюзикъли, оперети и драматични спектакли

16 от тях по музика от български композитори

6 балетни филма

сред които: „Аполон Мусагет” и „Агон” от И. Стравински; „Пепеляшка”, „Ромео и Жулиета”, „Ала и Лоли” и „Класическа симфония” от С. Прокофиев; „Дъщерята на Калояна”, „Нестинарка” и „Микро квартет” от М. Големинов; „Маски” и „Апокалипсис” от В. Казанджиев; „Балада за автопортрета” и „Козия рог” от Кр. Кюркчийски; „Сътворение, смърт и примирение” от И. Спасов; „Любовна магия” и „Тривърхата шапка” от Мануел де Файа; „Чиракът магьосник” от Пол Дюка; „Легенда за любовта” от А. Меликов; „Парижката Света богородица” от М. Жар; „Болеро” от Равел; „Елегия и токата” от Пл. Джуров, „Жизел” от Адам, „Дон Кихот” от Минкус и др.

  Награди:  Орден Кирил и Методий – І степен; Орден „Стара планина” – ІІ степен; Златна и Кристална лири на Съюза на музикалните и танцови дейци; Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс – Варна и др.

operasofia.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук