Начало Новини.бг По сигнал до „Хоризонт“: Чистотата в гробищните паркове в София

По сигнал до „Хоризонт“: Чистотата в гробищните паркове в София

200
0

Боклуци, натрупани около контейнерите за смет, разбити алеи, обрасли гробове и счупени надгробни плочи. За такава гледка в един от столичните гробищни паркове сигнализира слушател на програма „Хоризонт“. Защо все още подобни гледки са възможни в софийските гробища и могат ли те наистина да се превърнат в паркове?

Големият проблем на столичните гробищни паркове е чистотата, възмущават се софиянци. Липсват достатъчно кофи за боклук, а хората трупат отпадъците и оплевените бурени около контейнерите или директно на алеята, а нерядко дори и върху съседни гробни места.

Съществена е и разликата в поддръжката между Централните гробища и останалите като тези в Малашевци и Бакърена фабрика или в по-малките паркове, споделят столичани.

Почистването на гробищата се извършва от фирма, наета от Столичната община. Чистота обаче е и лична отговорност на гражданите, казва директорът на Общинското предприятие „Гробищни паркове“ Димитър Хаджикотев. На въпрос могат ли местата, където почитаме отишлите си най-близки за нас хора, да се превърнат в едно по-приятно място, той отговори:

„Отпадъците се изхвърлят от гражданите. Има инициатива на гражданите да се дават чували, за да събират отпадъците си. Да изчистиш гроба на твой близък и да замърсиш съседен, това е кощунство, но доста хора го правят. Около 15% от гробните места се почистват съвестно от гражданите. Имаме план за преасфалтиране на алеите“.

По отношение на гробищното озеленяване Хаджикотев уточнява, че управата има ангажимент единствено към дърветата край алеите. Забранено е на гробните места да се садят големи дървета. Преди три години в Централните гробища е извършена санитарна сеч.

Често пъти на гробищата виждаме и паднали паметни плочи или разрушени паметници. Умишлените вандалски прояви обаче са рядкост, казва още Хаджикотев, а статистиката показва, че броят на жалбите за повредени гробове намалява от 345 през 2018 г. до 159 за настоящата година.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук