Начало Култура.бг Столичната библиотека става на 92 години

Столичната библиотека става на 92 години

153
0

Една от най-старите културни институции в София – Столичната библиотека, навършва 92 години на 24 октомври. Най-голямата публична библиотека в страната е с фонд над 1 милион и 200 хиляди книги, с над 63 хиляди читатели и с най-богатия документално-информационен архив за историята и развитието на София. Тя разполага с 3 филиала, най-големия Център за детска литература, първия в България Библиобус, иновационен Дигитален център, с достъп до електронния й каталог с 250 хиляди тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, Wi Fi зона, образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания.

Инициативите, включени в празничната програма на 23 октомври, са „Поезия без карантина“ на живо – четене на любими поети на пл. „Славейков“ (от 17.30 ч.), с участието на Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни). Присъстващите ще получат подаръци – книги с автографи на любимите поети.

Реновирани читателски зони за заемане на книги в сектора за научна и научнопопулярна литература на III етаж и комфортни работни кътове с компютри и лаптоп – за срещи, консултации и учене, ще бъдат открити от 11 ч. Ще бъде обявено създаването на Клуб за нон фикшън литература „Красива наука в библиотеката“. Ще го открие Светлозар Желев – директор на Националния център на книгата и ръководител на отдел „Съвременна литература“ в НДК. Учениците от 149 СУ „Иван Хаджийски“ – участници в първата среща, ще получат подаръци – популярни книги от класически автори.

Тебеширено парти пред библиотеката с подаръци – книжки и безплатни читателски карти за децата, ще започне в 11 ч. Фотодокументалната изложба „Библиотеката на София на 92 години“ ще открие в 12 ч. в мраморното фоайе доц. д-р Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“ и член на Обществения съвет на библиотеката. От 18.30 до 19 ч. пред библиотеката ще има светлинно шоу.

Комикс студио с Христо Кърджилов – издание на тема „Моята любима книга в библиотеката“, ще се състои на 24 октомври от 12 ч.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук