Начало Култура.бг Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

193
0

На 26 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата.

Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност.


Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми

Лозан Лозанов с признание за неговия принос за развитието на съвременната българска архитектура

Румен Радев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на Лозан Лозанов с признание за неговия принос за развитието на съвременната българска архитектура, на режисьора Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, и на Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области. Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен ще получи Рашко Иванов, председател на Националната общност на българите в Хърватия. Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен ще получи Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство.


Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди

Рашко Иванов, председател на Националната общност на българите в Хърватия

Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство

По-късно през деня – от 13.30 часа, президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати български учени.


проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука

Румен Радев ще отличи проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. В своите изследвания проф. Жечев е работил за проучване на живота, делото и творчеството на Христо Ботев.


проф. Невена Цачева

За приноса си в развитието на медицинското образование проф. Невена Цачева ще бъде удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра „Трудова медицина“ при Медицински университет София.

С медал „За заслуга“ ще бъде награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик.


ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки

Д-р Скордев е изтъкнат в своята област инженер и учен в България и Европа.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук