Начало Култура.бг Български талантливи „СамоДиви“ в музикална хармония с природата

Български талантливи „СамоДиви“ в музикална хармония с природата

282
0

Майсторката на маримба Василена Серафимова и сопраното Ина Кънчева представят съвместния си нов проект „СамоДиви“, който определят като „експериментален“, в рамките на фестивала „Камералия“, организиран от Людмил Ангелов. Ще прозвучат и две премиери на композиторите Румен Бояджиев-син и Петър Дундаков. На 27 октомври от 19.30 ч. в Софийската градска художествена галерия, а на 28 октомври Василена и Ина гостуват във Варна.

„В момента се радваме на всеки един концерт по по-различен начин, тъй като не знаем заради пандемията дали след това няма дълго време да излезем на сцената. Тепърва ни предстои работа по съвместния ни албум. В него ще има авторска музика. Той ще бъде много еклектичен с мотиви от различен фолклор и класическа музика. Планираме да излезе в средата на следващата година. Опира се на няколко мотива, които правят основното скеле. Ние се опитваме да разнищим темата за самодивите – тези необуздани, неуловими същества. Искаме да създадем видеоалбум. Включваме различни артисти, композитори и визуални артисти, които да ни помогнат да създадем този образ и идеята за съвременните самодиви и суперсили“, сподели в предаването „Сценична треска“ по „Хоризонт“ Ина Кънчева.

За представянето си тази вечер двете музикантки са подготвили траскрипции, импровизации и размяна на роли с глас и перкусии и аранжименти, с които представят тяхното виждане за цялостна оркестрация, в която гласът е част от общото внушение. „Целта е ритъмът да дава усещането, че сме свързани със Земята и от това раждаме мелодиите„, допълва Ина Кънчева. Очаква се догодина двете талантливи дами да си сътрудничат с композитора Петър Дундаков за цялостен театрален спектакъл, заедно с Явор Гърдев. „То ще бъде много футуристично, съвременно произведение, в което ние сме Човекът – елементът на любовта. Има и противопоставяне, композицията е много интересна“, загатва Ива Кънчева, която е пяла в най-големите опрени театри – Ковънт Гардън, Миланска скала и Кралска датска опера.
Проектът „СамоДиви“ представя композиции, пълни с живот и движение, с теми, въртящи се около еволюцията на човека и трансценденталната съдба, провокирани и от някои фолклорни истории. С деликатен баланс между традиционни мотиви и съвременни форми Ина и Василена ще се опитат да представят една емоционална симбиоза между ритъма и мелоса. С намерението да се пресъздаде силата на женското начало чрез препратката към въображаемите образи на самодивите, носителки на примитивни енергии, но и магически първообрази, които ни вдъхновяват с митологичното си значение.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук