Начало Дарителство Музикант плаща да отлеят в Москва камбани за недовършен храм

Музикант плаща да отлеят в Москва камбани за недовършен храм

294
0

Две камбани от по 300 и 150 кг за недовършения православен храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ в българо-мохамеданското село Скобелево ще бъдат отлети в московска фабрика. Средствата са осигурени от руския бизнесмен и бивш музикант Серьожа Кукушкин, съобщи председателят на църковното настоятелство Николай Бояджиев.

Наскоро за Русия били изпратени данните за тоналностите, на които трябва да отговарят камбаните.

Бояджиев  припомня, че първата копка за храма е била направена на 8 май 2010 година като проектът е бил дарен от арх.Борис Георгиев. Сред ктиторите има както православни така и мохамедани. В списъка личат имената на бившия и настоящия кмет на община Павел Баня Станимир Радевски и Исса Бесоолу, който е помогнал през тази година от общинските приходи да бъдат дадени около 20 000 лв., за да бъде направена ограда на двора. Над 150 000 лв е струвало до сега грубото строителство, но от настоятелството са пресметнали, че безвъзмездният труд и дарените материали надхвърлят 300 000 лв. Поне още толкова ще бъдат необходими за завършването на църквата и за нейното изписване. Със зографията и иконите ще се заемат студентите на великотърновския преподавател доц. Красимир Карабаджаков. На майстор от Сливен е поръчана направата на иконостаса, който ще бъде от дива череша.

За съжаление през последните 2-3 години броят на дарителите е намалял много, рядкост са хората, които отварят портфейла си с по-щедри вноски, коментира Николай Бояджиев. Той припомня, че по сметката са постъпили на два пъти по 5 000 лв. от едно и също семейство, което теглило кредит за ин витро забременяване на съпругата, но междувременно тя забременяла по естествен път и родила.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук