Начало География.бг Прогноза: Зимният туризъм носи 250 млн. лв. загуби

Прогноза: Зимният туризъм носи 250 млн. лв. загуби

235
0

Прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира икономистът Адриан Николов в ефира на БНР. Между 60 и 80 на сто от очакваните туристи няма да посетят ски курортите в страната през предстоящия сезон.

По думите му чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините.

„Миналата година, приходите от нощувки от зимния туризъм са около 200 млн. лева. Нормалният анализ сочи, че ако приемем, че останалите разходи на туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, обемът е бил около 450 или 500 млн. лв.  От тях вероятно няма да дойдат поне 250 млн. лв., които печелим от чужденците“, каза Николов.

Според икономиста не се очаква българите, решили да почиват извън страната през зимата, да се откажат от своята ваканция.  През последните години се наблюдава тенденцията по-заможните българи да резервират пътувания в Алпите. Ако обаче отново бъдат въведени ограничения за пътуване, не е изключено те да се насочат и към родните ски курорти.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук