Начало История.бг Откриха тракийски гроб от IV век преди Христа във Велико Търново (СНИМКИ)

Откриха тракийски гроб от IV век преди Христа във Велико Търново (СНИМКИ)

309
0

Тракийски гроб от IV век преди Хр., част от некропол, е открит при тазгодишните археологически проучвания в някогашния средновековен квартал на Търново „Френкхисар”.

На брифинг ръководителят на разкопките под Царевец проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев от РИМ- Велико Търново представиха резултатите от тригодишните проучвания в средновековния квартал, предаде БГНЕС.

Намерената урна от тракийския гроб е съдържала кремирани останки от мъж и жена, показва антропологичният анализ.

Във „Френкхисар“ археолозите са открили ранновизантийска базилика от V-VI век и в близост до нея некропол с три гроба. В единия от тях е погребана жена от знатен произход, която е била забрадена с покров с фини златни нишки. Подобна фина изработка на забраждане не е позната досега на историческата наука.

Проф. Вачев коментира, че погребалните обичаи са едни от най-консервативните и трудно променящи се. В случая имаме кремация. Повечето гробове, които са открити с кремация са от Североизточна Тракия, т.е. на юг. Те не са характерни за този район, каза още той.

Археолозите са разкрили и основите на средновековен манастир „Света Богородица“, които датират от времето на цар Иван Асен II. В един от гробовете в манастира е открита тухла с част от библейски текст, положена под главата на покойника, която свидетелства, че там е погребан висш духовник.

Ние вече имаме незатворен комплекс, едно продължително обитаване на това място на няколко хилядолетия. Става дума за обитаване от 4 в. пр. н.е. до 20 в., защото ромският квартал е премахнат във връзка с честването на 1300 години България. Така е едно непрекъснато обитаване на това място и натоварено със съответните сакрални ценности и функции, заяви от своя страна Илиян Петракиев.

По-ценните артефакти са урната от тракийско погребение, намираща се в чистов гроб, гроб, който е ограден с камъни. На нея попаднахме случайно. До нея намерихме още една частично запазена чистова гробница, подчерта още Петракиев.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук