Начало Новини.бг Борисов налива пари към Гешев и секретното му звено

Борисов налива пари към Гешев и секретното му звено

165
0

Бюджетът на Бюрото за защита се е увеличил рязко след избора на нов главен прокурор и показните арести

Бюджетът на прокуратурата драстично нараства, а все повече пари отиват за издръжка на секретната структура „Бюро за защита“, пряко подчинена на главния прокурор Иван Гешев. Откакто той е поел държавното обвинение, е започнало рязко пренасочване на солиден ресурс от общия бюджет на прокуратурата към секретното звено. Това става ясно от информация, предоставена от държавното обвинение след запитване на „Медиапул“ по Закона за достъп до обществена информация.

Бюджетът на съдебната власт се приема от НС, но е изработен от правителството начело с Бойко Борисов, припомня агенцията. Така за последните пет години парите за прокуратурата са се увеличили с 44%. Само за последната година бюджетът е скочил с 29 млн. лева и достига 289 милиона. Това увеличение бе гласувано, след като стана ясно, че Иван Гешев ще е новият главен прокурор. За 2021 г. бюджетът на прокуратурата се увеличава до 330 милиона лева, с което общият ръст за шест години става 64,4%.

Все повече средства от бюджета на прокуратурата се пренасочват към Бюрото за защита, което до 2014 г. се наричаше Бюро за защита на свидетели. Дотогава то се справяше с 4,2 млн. лева на година, като през мандата на Сотир Цацаров тази сума остана сравнително непроменена.

До неотдавна този орган почти не влизаше в полезрението на общественото внимание, но нещата рязко се промениха при главния прокурор Иван Гешев и покрай показните арести. Наред с медийните акции набъбват и разходите на бюрото – към края на септември то харчи 2,68% от бюджета на прокуратурата, при 2% от времето на Цацаров. Ако този темп на финансиране се запази до края на годината, Бюрото за защита ще стигне до двойно увеличение на парите си – около 8 милиона лева. Освен това, за 2021 г. Гешев е издействал структурата да получи още 5 млн. лева от държавния бюджет. Това се случва на фона на почти пълната непрозрачност на дейността му. Според мнозина бюрото все повече се превръща в нещо средно между полицейска и паравоенна структура.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук