Начало География.бг Огласиха най-големия замърсител на въздуха, не са колите и печките

Огласиха най-големия замърсител на въздуха, не са колите и печките

178
0

Най-големият замърсител на въздуха в София е прахът от почвата. На това се дължат 25% от фините прахови частици, които дишаме, съобщава БНТ, позовавайки се на резултати от научно изследване на химическия състав на замърсителите, реализирано за първи път в страната от Националния институт по метеорология и хидрология.

Изгарянето на биомаса и дърва е вторият най-голям замърсител, а делът на транспорта е едва 9 на сто.

Започва сезона на температурните инверсии и мъглите и новата апаратура на Института по метеорология веднага засича разликата. Филтрите за улавяне на фини прахови частици вече не са сиви, ами са си направо черни.

„Ето така изглеждат празните т.нар. филтри неекспонирани и и в този цилиндър се събират тези вече, които са експонирани.“Това обясни доц. Елена Христова – р-л сектор „Радиометрични измервания и химия на валежите“, НИМХ.

С всеки ден от октомври посивяването на филтрите е съвсем отчетливо до черното от последната мъгла. Но по-важен е химическия състав на праховите частици, които издават много точно източниците. Дори и азотните окиси, които излизат от ауспусите на колите и реагират с други вещества във въздуха.

 Като частичка, която се съдържа във ФПЧ, това са амониевите нитрати, обяснява доц. Христова.


– Как разбирате че замърсяването е от изгаряне на въглища?

Предимно има сулфати и някои тежки метали.

Всеки замърсител си има химически профил и много ясно може да се идентифицира. Така например, цинкът, медта и антимона са от изтъркването на спирачките и гумите, калия издава горене на дървесина, желязо и силиций са от почвения прах.

Така почвата се очертава като най-големия замърсител с фини прахови частици на въздуха, горенето на дървесина и на въглища също са от значимите замърсители. Затова и най-важната мярка според общината е миенето на улиците.

Йорданка Фандъкова – кмет на София:

Преди години миехме само основните булеварди след това започнахме миенето и на малките улици и в кварталите и този процес продължава. За следващата година предвиждаме увеличаване на средствата за миене с около 30%.

Идентифициране на калните точки в столицата, озеленяване, подмяна на отоплителните печки и контрол са от другите важни мерки, на които залага общината.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук