Начало История.бг 29 октомври: Годишнина от първата самолетна бомбардировка

29 октомври: Годишнина от първата самолетна бомбардировка

372
0

Морският нос „Милков” на Земя Греъм в Антарктика носи името на българина Радул Милков, а причината за това международно признание се случва на днешния ден, през 1912 година.

Навършват се 108 години, откакто български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин.

ЖП инфраструктурата на гара Караагач е първият в световната история обект на въздушна бомбардировка и разузнаване от въздуха със стратегическа цел. Това се случва на 29 октомври 1912 г. в 10 часа сутринта, в началото на обсадата на Одринската крепост от българската армия. Самолетът „Албатрос F-3“, произведен в Германия, е пилотиран от поручик Радул Милков с наблюдател и бомбардир Продан Таракчиев.

Радул Милков
поручик Радул Милков
поручик Продан Таракчиев

Полетът започва в 9:30 ч. от летище край Мустафа паша (дн. Свиленград) – първото военно летище в историята, създадено със стратегическа цел и продължава 1 час и 20 минути на 500 м височина. В самолета са взети две бомби за проба и привързани по импровизиран начин в кошове, прикрепени отстрани така, че да бъдат използвани от въздуха. Времето е било „великолепно, слънчево“. Според разузнавателната задача самолетът се насочва първо към Одрин и лети „в широк кръг над града“, в резултат на което е открито местонахождението на прикритите турски части в друго населено място.

След изпълнение на основната задача летците пристъпват към бомбардировката. Насочват се към жп гарата на Одрин в близкото село Караагач, където бомбардировката може да окаже най-значима материална и морална щета на противника. Продан Таракчиев пуска бомбите.

С четири пробойни в корпуса на самолета летците се приземяват благополучно в Свиленград.

Самолет „Албатрос”, с който поручиците Радул Милков (седнал в аероплана) и Продан Таракчиев извършват първи боен полет над Одрин

Журналисти и военни аташета присъстват на летището, за да научат повече за този непознат до момента зараждащ се род войска.

posredniknews.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук