Начало закон и ред Управляващите се изплашиха от полицейските протести

Управляващите се изплашиха от полицейските протести

173
0

МФ и ръководството на МВР предлагат преговори и 10 на сто увеличение на заплатите на 48 000 служители, но те искат 30 на сто

След дни на неглижиране на полицейските протести и искания за по-високи възнаграждения и за признаването им за хора от първа линия срещу COVID-19, управляващите най-после се стреснаха и дори се изплашиха. Това показва ясно и намерението на министъра на финансите и на министъра на вътрешните работи да се срещнат с представители на големите полицейски синдикати в опит за преговори, за потушаване на напрежението и за предотвратяване на евентуален национален полицейски протест.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР потвърдиха, че са получили покана от ръководството на вътрешното ведомство за започване на разговори. „Получихме вече и покана за започване на преговори с министъра на вътрешните работи, които са насрочени за 2 ноември„, обяви Димитър Попов, зам.-председател на най-големия полицейски синдикат, цитиран от БНР.

Друг член на синдикалната организация пък разкри, че има и писмо покана от страна на министъра на финансите. Много вероятно срещата на полицейските синдикати ще е едновременно с ръководствата на МВР и МФ.

За въпросните предстоящи преговори пръв съобщи вътрешният министър Христо Терзийски, който обяви, че е поканил един от синдикатите в МВР на разговори за изясняване на различията, свързани с увеличението на заплатите на полицаите. „Не сме спирали да водим неформални диалози с ръководителите на синдикатите. През последните месеци има различни искания от тяхна страна. Водим добър диалог. Нещата, които се променят и в нормативната база, и във финансов аспект, са доста резултатни“, заяви той. 

Министър Терзийски обяви, че ще води разговори с всички синдикати в МВР, а след тези разговори ще бъде направен Съвет за социално партньорство, формиран с негова заповед и под ръководството на един от заместник-министрите. „Увеличението от 10 на сто за над 48 000 служители е доста сериозна сума – възлиза на повече от 154 млн. лева. Не бих казал, че е стандартна тази сума или малко това увеличение“, смята вътрешният министър.

Сега;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук