Начало Култура.бг ЧРД! Кирил Маричков на 76! Пожелания за творческо дълголетие!

ЧРД! Кирил Маричков на 76! Пожелания за творческо дълголетие!

353
0

Кирил Кирилов Маричков (роден на 30 октомври 1944 г.) е български певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата Щурците.

Kирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски.

Фото: Димитър Карастоянов
Георги Странски е български лекар, революционер и политик.
Близък приятел на Христо Ботев, той участва активно в емигрантските революционни организации в Румъния

Внук е на видния архитект Киро Маричков,

KiroMarichkov.jpg
Кирил (Киро) Христов Маричков е български архитект.
Следва архитектура в Карлсруе, Германия,
През 1906 г. той става един от основателите на дружество Съвременно изкуство, което обединява младите художници и архитекти.

а по майчина линия – на диригента Борис Левиев.

Борис Левиев е български цигулар, диригент и композитор. Негови оперети са „Малинарка“ и „Пристанушка“

Баща му, Кирил Кирилов Маричков учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана.

Кирил Кирилов Маричков

Първи посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му Ирина Левиева е художничка.

Ирина Левиева

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“.

Иван Милев-Малкия Бъндарак: Лили не дойде на погребението на Чочо! И един букет не прати! - 1
Бъндараците в първия им състав: Пепи Цанков, Бънди, Кирчо и Вачо

Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.

Щурците в Стара Загора, 13 юли 2007 г.

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“.

Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, Сигнал и Ахат, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на Щурците, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“. По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост музиканти, така и останалите членове на Щурците. Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007 г. по повод на 40-годишнината от създаването на състава. От 2013 г. е член на супергрупата Фондацията.

Fondaciata.jpg

През 2019 г. издава албума „75“.

Обществена дейност

Наред с десетки български културни дейци като Васил Найденов, Богдана Карадочева, Тодор Колев, Йосиф Сърчаджиев, Стефан Димитров, Блага Димитрова, Васко Кръпката и др., в началото на 90-те години на 20 век Кирил Маричков активно се включва в движението на демократичната опозиция против управлението на БСП (бившата БКП). През 1990 г. Маричков е избран за народен представител от листата на коалиция СДС в 7-о Велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания „Щурците“ записват популярната песен „Аз съм просто човек“, която се превръща в неофициален химн на опозицията.

Държавни отличия

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

Орден «Стара планина» с лента и звезда.jpg

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук