Начало Доктор.бг Здравните власти с важно уточнение за карантината: 10 или 14 дни

Здравните власти с важно уточнение за карантината: 10 или 14 дни

197
0

Столичната регионална здравна инспекция изброи в кои случаи трябва да останем под карантина вкъщи и кога домашна изолация е за 14 и кога за 10 дни.
 
На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:
заразоносители (асимптомни лица);
– лица с леки клинични оплаквания (телесна температура  < 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
– лица с потвърден случай на COVID-19, за които лекуващият лекар е предложил болнично лечение, но те писмено и изрично са заявили отказ от такова;


Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило. Това означава, че ако сме се виждали с някого в понеделник, но той е дал положителна проба в сряда, започваме да отброяваме 10 дни считано от понеделник.
  
Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.
 
„Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява“, посочват още от СРЗИ.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук