Начало Култура.бг Един километър вериги се превърнаха в знамена

Един километър вериги се превърнаха в знамена

175
0

Един километър вериги се превърнаха в два национални флага (на България и Австрия) и едно знаме на Обединена Европа. Оглавени от три гилотини, символ на революцията, те са художествена провокация от Ив Тошайн. Австрийската художничка, родена в България, отговаря с тази необичайна инсталация на глобалната криза КОВИД-19, която постави под въпрос издигането и събарянето на всевъзможни национални, политически и психологически граници в световен мащаб.

Трите монументални знамена-гилотини може да се видят до 6 ноември между колоните на фасада на сграда, проектирана от арх. Овчаров в София. Няма как да бъдат пропуснати, тъй като се превърнаха в своеобразен магнит за хората, които се озовават на ул. „Иван Вазов“ 12, вход откъм „Шести септември“. Първата самостоятелна изложба на автора у нас е организирана от новата галерия Monev Contemporary, като за целта One Gallery предоставя пространството си.

Художничката наруши правилата за „традиционното“ използване на галерийното пространство, като изнася огромни 7-метрови експонати на показ извън него. Така инсталацията може да се види не само от ценители с интереси в сферата на изкуството, но и от случайни минувачи. Авторката оставя вътрешното пространство на галерията празно, без осветление и без персонал. Единствено три от неоновите й постулати, които изричат нейни съкровени мисли, просветват като пътеводители в тъмната галерия.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук