Начало Култура.бг Живопис за удоволствие – един друг Теню Пиндарев

Живопис за удоволствие – един друг Теню Пиндарев

187
0

В галерия „Лоран“

Неговият изразен език е толкова познат на всички – от детските книжки, защото той е и илюстратор, от карикатурите му по страниците на вестник Стършел, и от някои незабравими рисунки и шаржове на големите бохеми на някогашна София дори – това е Теню Пиндарев.

Елисавета Станчева, която е изкуствовед (по любов, както сама поясни, иначе работи в сферата на… усвояването на космоса) ни разказва за уникалната в много отношения изложба, която ни представя големия майстор на шаржа и карикатурата Теню Пиндарев като живописец. Тя се открива на 3 ноември и ще продължи до края на месеца в галерия „Лоран“.

Теню Пиндарев е роден в един от градовете с най-много художници у нас – Казанлък. Негов учител по рисуване, а и по хумор на даден етап, е бил Чудомир.Завършил е живопис в Художествената академия при Илия Петров. Негови карикатури са показвани къде ли не – цяла Европа, Канада, САЩ… 

Сега обаче можем да видим друга страна от неговото изкуство.

„Да се занимава с живопис е въпрос на естетическа потребност за Теню Пиндарев“ – каза в студиото на Радио София Елисавета Станчева,  – включително и едно желание да декорира дома си, защото всички творби, които ще покажем идват оттам (и не са излиза досега) от неговия дом и неговото ателие. Гледайки ги, си мисля, че той ги е рисувал за удоволстие, рисувал ги е с удоволствие и местата, които те изобразяват, също са места, на които отиваме с удоволствие – Балчик, Созопол, българските планини“. Оттук се ражда и заглавието на експозицията, покрай която Елисавета е прекарала доста време в Националната библиотека, както и в редакцията на вестник „Стършел“, където е разговаряла с хора, които са познавали и работили с Теню Пиндарев. (Деликатен и винаги елегантен – така го описват те).

„Напоследък има толкова отменени удоволствия, но искрено се надявам хората да могат да видят тази изложба на един изключително дълголетен човек (Теню Пиндарев доживява до 91), който дори след 80-тата си година не спира и продължава да рисува, при това в различна от дотогавашната си посока“ – разказва тя.

„Ние не се отчайваме и продължаваме, защото няма ли изложби, няма как да съществуваме“ – казва пък Лаврен Петров, който прави толкова интересни проекти свързани с големи познати и не толкова познати имена, важни за родното изкуство.
Експозицията на Теню Пиндарев включва 30 платна, като не всички те ще бъдат изложени в галерия Лоран поради липса на достатъчно място, но всички ще бъдат достъпни онлайн.
„Всички сме зажадняли за позитивизъм и именно това струи от тази изложба, още от заглавието. Картините, които ще видите са създадени през 80-те и 90-те години на 20 век, от тях струи една изтънчена чувствителност И да добавя нещо любопитно – за някои от маслените платна запазихме оригиналните рамки, които Теню Пиндарев сам е украсявал и оцветявал“ – разказва Лаврен Петров и кани всички да видят изложбата „Живопис за удоволствие“ защото „взимаме всички мерки и ще бъдете на сигурно място; за да се насладите на нещо непоказвано досега и защото обичате българската култура, а тя сега има нужда от подкрепа“.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук