Начало закон и ред Съпругата на бивш общински съветник на съд за присвояване на евросредства

Съпругата на бивш общински съветник на съд за присвояване на евросредства

204
0

Стоянка Мавродиева, която е съпруга на бившия общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, ще се изправи пред Окръжния съд в Пловдив.  За днес е насрочено разпоредително заседание. 

Припомняме, че от прокуратурата обявиха, че 42-годишната бизнесдама регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност. През 2017-а тя заявила, че обработва земеделските земи и кандидатствала за подпомагане. Представила пред Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“  в Пловдив неверни данни по Закона за подпомагане на земеделските производители.

В заявленията за подпомагане и в приложенията към тях е посочила обработваеми площи, които реално не са били ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017-а. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на град Стамболийски, село Ново село и други населени места. 

Целта на Стоянка била да  получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, а именно от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, по схема за единно плащане на площи, схема за преразпределително плащане и схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и за околната среда – зелени директни плащания и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Така тя осъществила четири отделни престъпления. 

Обвиняемата не получила плащания от еврофондовете, като за случая е била уведомена прокуратурата, което дало и повод за започване на наказателното производство.

Спрямо бизнесдамата от Стамболийски е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Съпругът ѝ Атанас Мавродиев също бе осъден за злоупотреба с евросредства и по тази причина бе освободен от Общинския съвет в Стамболийски.

Тони Михайлов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук