Начало Култура.бг Тоталната простащина ни залива отвсякъде!

Тоталната простащина ни залива отвсякъде!

274
0

Димитър ИВАНОВ 

Вила „Армира“ е най-богатият и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, паметник на културата с национално значение. До момента европрограмата „Регионално развитие“ е финансирала рехабилитацията на обекта с 1,8 милиона лева и се планира до 2022 г. да бъдат изразходвани още средства на данъкоплатци.

Отделно от външното финансиране, общината на Ивайловград е определила входна такса 10 лв. за всички посетители. За деца, ученици и пенсионери намаление няма. Не знам за по-висока такса на музей в България. Аферим, за семейство с две деца плащаме 40 лв.

Още на влизане уредничката ни предупреждава, че след 30 мин. в залата на музея ще има граждански брак, но ние „можем“ да останем и да разглеждаме. Явно някой от местните велможи спазваше парвенюшкия стил да се жени в имението на римски аристократ.

И си заприиждаха сватбари най-свободно, затракаха токчета по мозайките от IV век…

Гостите се разполагаха, както им е удобно.

Аз обаче направих скандал.

Попитах водещия церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен стои кметът на Ивайловград (Диана Овчарова, 3-ти мандат, ГЕРБ), която ми заяви, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Аз съответно й възразих, че при отсъствие на длъжностни лица тази функция се поема от гражданите. И после си казахме още неща на висок тон и накрая тя каза във въздуха „повикайте охрана“, явно забравила, че не е в кметския си кабинет. Някои сватбари я подкрепиха със „сега не е моментът да се правиш на оргинален“. По-съвестните обаче отстъпиха от мозайките и се подредиха по обходните пътеки. Но кметицата им съобщи, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т.е. всичко си е ок. Пък и явно си ги имаше за бащиния. Хората отново се заразхождаха по тях.

Церемонията можеше да започне.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук